Umpo

14:00 Ádám 0 Comments



Besorolása: XX (ártalmatlan/szelídíthető)
Elterjedése: Mérsékelt éghajlati övezetben, főleg füves pusztákon nagyobb csoportokat, nyájakat alkotva. Könnyen szelídíthető, de egyéni tartására kevés a példa. Főleg gazdálkodó varázslók tartják a teje, a szőre és szarvreszeléke miatt.
Megjelenése: Négylábú, páratlanujjú patás, melynek ismertetőjegyei a homloka közepén található csavart szarv, valamint a szeme körüli pöttyös minta. Felnőve testhossza elérheti a 60-65 cm-et, magassága a 45-50 cm-et. Jellegzetesen dús, vastag szőre néhány példánynak göndör. Fülei szélesek és hosszúak, szétállóak. A fiatal példányok mintázata még nem olyan erőteljes, a szarva körüli minta csak két éves korában kezd láthatóvá válni.
Táplálkozása: Növényevő, szívesen fogyaszt mohákat, füveket, kedvence a zöld koboldmoha.
Színváltozatok: Fekete-kék, rózsaszín-fehér, zöld-barna és szürke-fekete színekben fordul elő.
Érdekessége: A gazdálkodó varázslók közül sokan tenyésztik, elsősorban teje és szőre miatt. Tejében többfajta gyógyító anyag található, ezért elsősorban a gyógyászatban hasznosítják, de kellően krémes ahhoz, hogy sok sütemény és édesség alapanyaga legyen. Szőréből remek repülő szőnyegek készülnek. Szarvát évente kétszer megreszelik, az ebből származó port eladják, elsősorban élénkítő szerek alapanyaga.
Elem, amihez köthető: Föld és levegő


You Might Also Like

0 megjegyzés: